Forum Komuniti Taman Desaria, Nilai
Selamat datang ke Forum Taman Desaria, Nilai ini. Sila daftar diri anda terlebih dahulu untuk membolehkan anda membuat posting ke dalam forum dan menghantar mesej kepada rakan forum yang lain. Sekian, terima kasih

Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

View previous topic View next topic Go down

Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

Post  azehri on Thu Apr 22, 2010 12:26 pm

Aku sebenarnya tengah sikit-sikit nak buat lanskap rumah aku. Ingat nak buat lanskap taman jepun. Sebenarnya tak reti pun nak buat, tapi tgk aje dalam majalah laman impiana. Hasil penjelajahan di kedai lanskap di Sg. Buloh, jalan hala ke Shah ALam, kurang puas hati sebab kebanyakan pekerja mereka, ialah india/indon/bangla. Bila kita tanya nama pokok saintifik, diorang ckp tak tau. Dalam ati aku kata, kalau tak tau nama pokok, panggillah bos, ini entah bos pun ke mana.

Sekarang ni aku tgh mencari pokok Lagerstromia Floribunda. Boleh tak cadangkan lanskap area nilai yang murah dan memuaskan hati. Setakat ni aku dah pegi kedai lanskap kat giant ngan dkt MPN, tapi pokok tu takde. Takpun, kalau tak dapat pokok tu, dapat pokok sakura pun jadilah. Harap boleh cadangkan.

TQ
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

Post  NASA on Thu Apr 22, 2010 6:13 pm

Yang ko pi tanya dia orang guna nama saintifik tu buat pa nya. sebutla nama pokok yang orang kita biasa panggil.

Cuba la survey kat pekan mantin lepas petronas menghala ke seremban. ada lagi satu kat jalan beranang, kat Tunku Jaafar golf club.

Taman Jepun pun ok gak bunyinya. Biasanya elemen air dan batu tu memang x tinggal. satu lagi pokok buluh!

Cumanya bila berlanskap nie kita ni nak kena istiqomah. Macam Zaaba dan Azura sebelah rumah ko tu. baru nampak hasilnya. Tanya la diorang sure tau punya.

Oh , aku paling suke buah pokok Musa?
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

Post  Pyanz83 on Fri Apr 23, 2010 11:06 am

Aku syorkan korang tanam aje pokok mangga atau pokok buah yang boleh makan dah tentu boleh makan dan bagi kawan2 1 taman BUKAN 1 malaysia.......ini tak duduk kat malaysia nak buat macam duduk kat jepun kita orang malaysia maaaaaaaa
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

Post  azehri on Wed Apr 28, 2010 10:14 pm

Pokok buah bukan tak mau tanam, tapi tanam kat blkg rumah jek. Kat rumah skrg pun da ada mangga, ubi, jambu air.
Nak amik konsep Bali/Nusantara, dah byk sgt, jemu. Kalau english garden, bg zaaba jiran aku dah buat. Japanese garden baru lain sikit.

Pokok yang aku cari tu dalam bah. melayunya pokok Bugor.
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Sembang dekorasi dan lanskap

Post  Za'ba n Azura on Fri Dec 17, 2010 12:42 am

Assalamualaikum.. padanla bulan April ari tu asyik tersedak jer, rupanya ada yang sebut.. Pasal landscape ni..( kalau masih berminat), yang murah tu susah gak nak dapat kecuali Sg. Buloh, tapi nak ke sana pun kos jugak, so I suggest, after Pekan Nilai, simpang ke Labu, lepas traffic light, sebelah kanan tu ada satu nursery, boleh tahan jugak price dia. I agree with Nasa, pokok buloh ,untuk taman Jepun, pun boleh tambah cam pokok Seroja.. nama saintifik dia ntah ape tak taulah, kalau nak tengok, ada dalam facebook saya, photo "taman sendaloka", ada a few gambar pokok bunga kat umah ni. , Skang pun taman dah nak jadi utan dah, dan takla "Ingris" sangat. Masa mencemburuiku..

Pokok2 buah tu pada pandangan sayalah kan, seeloknya tanam blakang umah, (tak pun g Nilai 3 jer beli, kalau teringin) Pernah dulu buah mangga kat umah saya jatuh berdentam-dentum atas bumbung umah, memang terkejutla sangat2, especially tengah2 malam.. jiran pun dah tak larat melatah, anyway, dah arwah dah pokok tu.. dah kena shred ngan MPN.

OK. Wassalam and thank you for the compliment En. Nasa.


Last edited by Za'ba n Azura on Fri Dec 17, 2010 12:50 am; edited 2 times in total (Reason for editing : feedback)

Za'ba n Azura
Academy Student

Posts : 1
Join date : 2010-12-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Nursery lanskap yang murah dan memuaskan area nilai?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum