Forum Komuniti Taman Desaria, Nilai
Selamat datang ke Forum Taman Desaria, Nilai ini. Sila daftar diri anda terlebih dahulu untuk membolehkan anda membuat posting ke dalam forum dan menghantar mesej kepada rakan forum yang lain. Sekian, terima kasih

KOMUTER KOC PINK

View previous topic View next topic Go down

KOMUTER KOC PINK

Post  NASA on Thu Apr 29, 2010 11:49 pm


BERITA HARIAN


Teringat sewaktu berasak2 dalam komuter satu waktu dulu dari stesen sentral. Orang dah padat sampai kepintu dan aku betul2 depan pintu mengadap keluar. kalau pintu koc nak tutup pun perut kena kempiskan kedalam sikit.

Tapi ada satu makcik tu dgn badan agak tinggi dan gempal , bila ngam2 pintu nak tutup aje dia terus himpit dan mengasak masuk betul2 depan aku. macam tak wujud aje aku kat situ.

Jadi aku tersepit antara orang blakang dengan barang dia yg besar tu kat muka aku. Dia selamba aja tapi muka aku plak yang merah tahan malu. sampai kat midvalley baru dapat kaleh muka aku dari situ. Fuuuuh.. Brader sebelah aku senyum simpul aje tengok aku yg kepanasan dan kemalu maluan.

Itulah antara pengalaman pahit manis waktu naik komuter nih. So separate koc ini pada aku adalah satu rahmat.
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Fri Apr 30, 2010 1:32 am

Aku pun setuju sangat... sebab pernah jadi penumpang komuter tegar suatu masa dulu.. Sekarang ni pun sesekali naik komuter gak... Tapi yang pelik ada NGO Islam yang bantah.... kata merendahkan martabat wanita.... still nak perjuangkan hak kesamarataan.. Negara kafir mcm kat Europe, Korea, Taiwan, Japan pun dah praktis lama dah... Dalam tinjauan di akhbar, radio, orang lelaki pun setuju ada separate koc tak lah berlaku insiden macam Tuan Nasa kita....

Aku pun pernah ada pengalaman 'ngeri' mcm tu but too personal and sensitive to be disclosed here... ha ha ha ha.. Laughing
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  azehri on Mon May 10, 2010 3:32 pm

En. Nasa, oo pengalaman pahit ya...? Cuba terma 'Makcik' tu tukar pada "Makcik Secun Rozita Che Wan", confirm ianya menjadi pengalaman paling manis dan pagi itu akan menjadi pagi yang sungguh indah. Kihkihkih.... Laughing
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  Pyanz83 on Mon May 10, 2010 5:48 pm

Lagi2 iklan rozita che wan yang baru pehhhhhhhhhhhhhh.comfirm Tuan Nasa kita tak mandi 7 hari heheheheheheeh83x
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  NASA on Mon May 10, 2010 6:08 pm

Rozita Che wan? Am I missing something here? Apa hal ngan akak tu sampai aku x leh mandi 7 hari nih? ish x paham ...x paham...
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Tue Jul 06, 2010 10:05 am

KTM dah extend the pink coach to all sectors termasuk SBN - RWG.. Good for me as frequent commuter and ladies also...

Tapi yang peliknya, orang perempuan tak nak masuk ladies coach walaupun separuh penuh... still nak masuk to general coach and nak duduk berhimpit atau berdiri bersebelahan dengan jejaka hensem...... mcm aku la..... Laughing
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  azehri on Wed Jul 07, 2010 4:01 pm

Out of topic sikit. Tapi ada kaitan dengan keretapi/komuter lah.

Aku balik keje naik kereta, selalu dengar Kerusi Panas Radio 24. So semalam lebih kurang isu pasal nak menambah baik pengangkutan darat dan mengatasi kesesakan di bandar (KL), panel Tan Sri Syed Hamid Albar. Aku baru nak kol, tapi tak sempat. Tapi lebih kurang camni lah idea aku nak cakap

"Tan Sri Syed Hamid, saya nak cadangkan untuk elak kesesakan di Lembah Klang ni, kalau dapat tu tambahlah lagi pengangkutan komuter/LRT yang menghubungkan KL dengan sub-urban macam Bangi, Kajang, Sri Putra, Nilai, Shah Alam. Untuk makluman Tan Sri, saya berulang alik Nilai ke KL tiap2 hari, jadinya saya nampak punyalah banyak kereta yang sebenarnya datang dari kawasan sub-urban ni. Sekiranya Kerajaan dapat buat rangkaian LRT ke kawasan sub-urban ni pastinya jumlah kereta yang masuk ke KL ni akan berkurangan dan sekaligus akan kurang kesesakan di Lembah Kelang.

Buat apa kita nak buang duit untuk buat rangkaian LRT dalam Lembah Klang, orang dalam Lembah Klang memang prefer untuk guna kereta sendiri sebab kos untuk mereka pergi kerja tak banyak (tak kena tol dan kurang penggunaan petrol). Tapi bagi kami yang duduk di sub urban ni untuk ke KL, kita kena bayar tol dan petrol yang bukan sedikit dan juga perjalanan yang meletihkan, sudah pastinya jika Kerajaan boleh provide LRT di kawasan kami, kami akan pilih untuk naik LRT.

Sekian Tan Sri."

Logik ke idea aku ni?
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Wed Jul 07, 2010 4:51 pm

Pada pendapat aku... jaringan komuter yang ada sekarang antara Seremban - Rawang and Kelang - Sentul...dah OK... Cuma perlu penambah baikkan yang amat sangat... Service makin teruk sebab tak cukup set tren dan koc.... Ada koc kena tarik dengan lokomotive diesel.... tak ke kelakar bangang tu....Kadang kala tren rosak dalam perjalanan dan kena shift ke train lain yang akan datang lagi 1/2 jam. Nasib tak baik kena jalan atas landasan to the nearest station. Macam kat Ghana or Bangladesh pulak.

Pada aku tak mustahil khidmat komuter akan lumpuh. Bukan setakat koc uzur nowadays tren selalu stucked sebab power supply tak de and kabel letrik rosak dan putus...

Network komuter ok cuma tren interval from 15 minutes dinaikkan kepada 10 minute with punctuality without fail. Waiting time sekarang tak de kepastian... It will take about 20 - 45 minutes per train... tak ke haru tu... And with the bad service gomen expect people will use the public transport....

Macam ni punya teruk pun PM kata bangga dah achieved KPI/ NKRA on public trasnport... Gila ke penasihat PM ni....

Now KTM expand their service from KL - Ipoh and Seremban - Ipoh... again tak masuk akal, service sedia ada dah nazak and nak expand new service....

LRT or MRT only sesuai kat urban area and city centre. For the short distance dan bukan long distance ke sub-urban.... LRT or MRT ada speed limit... dok Nilai/ bangi kalu ada MRT/ LRT mahu 2 jam sampai office.....

Last but not least.... public transport network dan OK cuma perlu improve the quality of service... Kalu expand pun not the issue to improve or encourage utk guna public transport but the issue who will get the contract....

As a conslusion service from KTM Komuter is sucks....

The above is free from any political matters and written in the capacity of taxpayer and Malaysian Citizens.... lol... Mad

avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  azehri on Wed Jul 07, 2010 5:01 pm

Abi Ikhsan,

Syabas, suatu pendapat dan pandangan yang amat bernas berdasarkan pengalaman sendiri. Alangkah bagus kalau ia dapat dibaca oleh orang2 atasan Kerajaan.
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  NASA on Fri Jul 09, 2010 11:42 am

abikhsan wrote:Pada pendapat aku... jaringan komuter yang ada sekarang antara Seremban - Rawang and Kelang - Sentul...dah OK... Cuma perlu penambah baikkan yang amat sangat... Service makin teruk sebab tak cukup set tren dan koc.... ...................

As a conslusion service from KTM Komuter is sucks.... .........................


Katanya 38 EMU lagi dah di beli KTMB......so agaknya nanti tren boleh sampai at every 5 minutes interval....

....Commuter service sucks..... itu cakap-cakap orang -orang berada tu .... bagi golongan marhaen macam aku nih, KTM tu ok la tuh.. better sikit dari train kat india tu.
afro
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  azehri on Fri Jul 09, 2010 4:20 pm

Macam ni ke Bg. Nasa, train kat India?
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Fri Jul 09, 2010 4:42 pm

Setakat ni ada dalam 4 - 5 org warga Desaria yang masih istiqamah naik komuter..... Saya pun kadang-kadang gak bila partner outstation, komuterlah teman setia...

Dulu sesekali selisih dgn Nasa gak... sekarang dia dah tak naik komuter coz he's fall under golongan berada ... he he he he he.....

Beza antara Malaysia dan Europe or US.. kat sana CEO, COO ke, GM guna public transport gi kerja.... kat sini golongan marhaen je lah bersesak2 dlm public transport...

KTM cuma announced akan beli set EMU baru .... tapi berita ni pernah tersiar pada tahun 2004 dulu... semuanya akan... akan... akan.... akan..... bila mau jadi realiti da..... Mad
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  numero-eda on Sat Jul 10, 2010 12:38 am

EMU tu mmg dh beli..tapi tersadai, sbb tak ikut spec. sama gak mcm kes bas rapidkl yang tak ikut spec.. aku lupa kat ner depa letak, tp pernah lihat la..benda baru tp ade pokok tumbuh tembus dari lantai sampai ke bumbung.. bayangkan, berapa lama benda alah nie tersadai...pokok pun dh beso..

numero-eda
Genin / Lower Ninja

Posts : 7
Join date : 2010-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Sat Jul 10, 2010 11:26 am

Tak menghairankan..... benda tak ikut spec kat Malaysia ni memang norm.... bukan setakat beli barang..... dlm construction industry pun sama... retak, roboh, hancus walaupun masih dlm DLP..

Yang nak marahnya staff yang pi kilang masa FAT (Factory Acceptance Test) tu buat apa...???? Tidur ke atau makan angin..... Kilang tak akan sesuka hati produce kalau dah ada spec to follow....!!!

Kes Rapid KL ni lagi parah.... with the failure and flopped by them pun still boleh dapat peruntukan from government setiap tahun.... bukan jutaan malah berbiliion..... lol... Evil or Very Mad
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  NASA on Sat Jul 10, 2010 1:15 pm

numero-eda wrote:EMU tu mmg dh beli..tapi tersadai, sbb tak ikut spec. ......

x sampai lagi kut... tengok sini..Dr. Dzulkefli Ahmad

tapi ni cakap2 orang2 hijau putih!!! No No No
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  Pyanz83 on Tue Aug 10, 2010 10:46 am

Bercerita tentang koc komuter untuk wanita............Kelmarin jam 10.45pagi aku naik komuter dari Segambut-Serdang.......Sampai komuter Segambut aku pun keluarkan touch&go di skrin pintu masuk dan aku pun tunggu komuter sampai,tidak sampai lima minit komuter pun sampai dan aku pun melihat tempat duduk disetiap koc penuh dan aku pun tengok ada satu koc tidak penuh bila komuter berhenti .....aku dengan bangganya masuk koc yang tidak penuh.....bila aku masuk ada 2 gadis pandang aku dengan senyumannya yang menawan aku pun berkata dalam hati....handsome lagi kot aku ni.bila setelah 2 minit aku duduk 2 gadis yang tadi menoleh kebelakang senyum pada aku,hati aku berkata mesti ada yang tak kena dengan aku ni.....aku pun pandang kiri dan kanan bila aku pandang pada cermin tingkap alangkah terkejutnya aku koc yang aku duduk adalah untuk wanita sahaja dalam hati aku berkata patutlah tidak ada lelaki dalam koc ini dengan selamba aku pun buat tak tahu sampai ke distinasi seterusnya aku keluar dan masuk semula dalam koc sebelah.Aku pun terfikir kenapa tidak di cat kan saja koc wanita warna pink ini cuma diletakkan saja sticker ....mana nak perasan...maklumlah dah lama tak naik komuter.Inilah kisah aku semalam.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  NASA on Tue Aug 10, 2010 3:14 pm

Pyanz83 wrote:.....bila aku masuk ada 2 gadis pandang aku dengan senyumannya yang menawan aku pun berkata dalam hati....handsome lagi kot aku ni...........
Ko senyum balik x? tapi aku dulu pun ingat bila dlm paper kate ade koc pink, aku assume satu koc tu kaler pink. Tapi x .. So x leh nak salahkan orang2 macam ko nie pian.. pandang skali lalu memang x perasan sticker tu. Tak pa lah ko jadi CIK PIAH kejap..... Laughing
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  abikhsan on Wed Aug 11, 2010 12:43 am

Memang ada 1 koc yang KTM cat betul2 pink... satu je.... masa launching that kempen by Pak Menteri.... yang lain setakat tampal sticker yang ciput tu je...
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KOMUTER KOC PINK

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum