Forum Komuniti Taman Desaria, Nilai
Selamat datang ke Forum Taman Desaria, Nilai ini. Sila daftar diri anda terlebih dahulu untuk membolehkan anda membuat posting ke dalam forum dan menghantar mesej kepada rakan forum yang lain. Sekian, terima kasih

Tukar Kete

View previous topic View next topic Go down

Tukar Kete

Post  akusempoi on Mon Jun 07, 2010 10:12 pm

Aku tengah pening samaada nak upgrade kete atau tak. Buat masa nie aku pakai kete wira sedan. Kete nie dah 11 tahun. Tahun 2010 nie kete nei dah banyak cekik duit aku......macam-macam hal pulak Evil or Very Mad . Hutang tinggal 1 tahun aje tu yg sayang sangat nak trade in Laughing . Masalahnya :

1. Kalau upgrade...aduh...hutang lagi. Nak buat loan 5thn tak boleh, terlalu kecik poket Den. Nak buat 7@9 mak oi.......lamanya.

2. Kalau upgrade pulak yg aku nampak Alza vs Exora. Maklumlah keluarga aku besar juga. Kalau balik kampong tu kalau tak tunggu anak aku tidur tak leh nak drive aku dibuatnya.

Pening-pening kepala otak aku

akusempoi
Genin / Lower Ninja

Posts : 5
Join date : 2010-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  NASA on Tue Jun 08, 2010 11:32 am

Maklumlah keluarga aku besar juga. Kalau balik kampong tu kalau tak tunggu anak aku tidur tak leh nak drive aku dibuatnya.

Tuan beli la kete besa mana pun, selagi bebudak tu x besa, kepala tetap akan pening. semua nak duduk depan.

bab2 hutang tu, biasa la. x ramai yg mampu beli keta tunai. slow2 ajela.

setakat ni review2 yg saya dah baca sumenya bagi thumbs up pada exora. cuma booking period aje problem.
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  azehri on Wed Jun 09, 2010 3:10 pm

Tuan,

Kami nak bagi pandangan susah gak ni, semua org situasi semua lain-lain, tapi POKOKNYA nak beli kereta ni mesti ada uang....apapun kalau tuan nak trade in keta wira tu rasa value agak rendah, lepas tu tolak settlement rasanya tuan cuma dpt 1 atau 2 ribu jek. Kalau syg, simpan aje keta tu buat kereta kedua...

Kalau nak beli keta baru yg besar, beli lah Exora, kalau Alza kecik sgt, bodikit Exora pun cun lagi. Tgk Perodua mcm tak ikhlas aje buat kereta MPV. MPV tapi kecik, apa da...

Lagi satu, apa kata tuan tangguh dulu nak beli kereta baru sampai abis byr utang. Rasa dalam tempoh setahun, saiz badan anak-anak tak membesar sgt. Tapi tak taulah bapaknya, macammana.... Razz
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  abikhsan on Thu Jun 10, 2010 12:41 am

Perodua dah declare Alza tu mini MPV... so memang cute la...
Hutang adalah bagi yang mampu.... Means... mampu bayar...
Betul, kat Malaysia ni jarang yang beli kereta cash... beza dengan sesetengah negara di Europe atau US.. First salary dah boleh beli kereta (cash pulak tu..).. means kereta second hand la... Dia orang cuma nak kereta boleh jalan je.... then boleh compliment dgn superb public transport...Kat Malaysia ni bila beli kereta tak kena gaya, kena kutuk dengan kengkawan... Sad
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  akusempoi on Mon Jun 14, 2010 8:49 pm

Tema kasih kawan-kawan sekalian

Aku rasa pun memang tahun depan baru aku akan pertimbangkan lagi. Bulan Julai nie aku kira-kira kalau nak baiki mau RM 2000 confirm. Tak pelah dari aku kena tangung hutang beribu-ribu.

Lagi satu aku nak buat cara MacGyver sikit kat sit belakang. Aku nak cari kedai potong, beli sit belakang lepas tu potong tepi di kedua-dua belah untuk dibuat flat aje macam keta MPV yg row belakang boleh flat tu. Amacam ok tak ?

akusempoi
Genin / Lower Ninja

Posts : 5
Join date : 2010-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  Pyanz83 on Tue Jun 15, 2010 1:04 pm

Bro buatlah apa yang ko kira bagus yang nak naik pun ko ngan keluarga hehehehehehhe83x,apa ko nak fikir orang cakap betullll tak??????.Kalau ko nak keta yang besar dan power tapi harga berkemampuan.........Chery Eastar......Harga cuma Rm:73+++ Engin 2.0.Jika seat belakang diturunkan budak 5 tahun(3 budak)kebawah boleh tidur sampai ke KELANTAN.Aku dah cuba....memang LUAS.Jika berminat nak beli call 013-320 0083 atau 017-383 0083(hadiah menanti anda)Jika beli maaaaaaaa.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  azehri on Sun Jun 27, 2010 9:59 pm

Alangkah bestnya kalau ronda malam kali ni dapat naik Exora baru........ dah biasa naik iswara, .huhu Very Happy
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  Pyanz83 on Mon Jun 28, 2010 11:08 am

inyaALLAH kalau dana dah banyak serta ahli ronda memberangsangkan ARMD ada patrol car heheheeheh83x
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  NASA on Mon Jun 28, 2010 11:14 am

Alangkah bestnya kalau ronda malam kali ni dapat naik Exora baru........

He3x . Ok gak tu kan? Embarassed pas tu boleh buat review sikit.
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  NASA on Mon Jun 28, 2010 11:21 am

ARMD ada patrol car

Wuuiihh... Ok la tuh.. Mintak sponsor sikit sama syarikat Semesta Sdn Bhd tu Pian... x luak pun duit pasir tuh...
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  azehri on Mon Jun 28, 2010 11:48 am

Pergh ARMD nak ada patrol car, dah macam polis lah pulak....Aku rasa kalau nak ada patrol car, kena cari keta 4wd atau jenis off road macam Bg Awi (Jalan 11) punya, senang nak redah kelapa sawit dan jenis top speed paling kurang Evolution Lancer X. Kalau nak 2 ini 1, boleh jugak kita pakai kereta jenis rally. Aku rasa dulu Karamjit Singh Walia, menang rally ASIA guna Proton Saga jek. So, aku dengan ini mencadangkan kita guna kereta jenis proton versi lama yang diguna sekali sekala (sebab dah ada keta baru) dan yang dipark kat luar pagar rumah jek, untuk kita convert ke rally style dan jadikan sebagai patrol car ARMD Desaria. Amacam setuju?
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  Pyanz83 on Tue Jun 29, 2010 12:53 pm

NASA wrote:
ARMD ada patrol car

Wuuiihh... Ok la tuh.. Mintak sponsor sikit sama syarikat Semesta Sdn Bhd tu Pian... x luak pun duit pasir tuh...


Maaf lah Nasa N.Sembilan bukan kawasan jajahan aku............N.Sembilan tempat tinggal tapi aktif berpolitik di Selangor......Niiiiii tengah nak buka cawangan PKR di Taman desaria Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Laughing agar tidak berpecah penduduk di taman udah leee Sad Sad Sad Sad
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  Pyanz83 on Tue Jun 29, 2010 12:57 pm

azehri wrote:Alangkah bestnya kalau ronda malam kali ni dapat naik Exora baru........ dah biasa naik iswara, .huhu Very Happy



Siapa yang nak beli Exora niiiiiiiiiii Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  azehri on Wed Jul 07, 2010 4:26 pm

Oii Pian, ko da tau ke sapa yg baru beli Exora. Memang betullah ko ni Ketua Keselamatan yang tak prihatin. Hahha.

Review sikit, cewah...

Last punya ronda, naik Exora mencipta rekod baru dalam sejarah perondaan, dimana lima orang ahli ARMD termasuk 3 orang ahli yang badan pun bagak (nama yang bagak tu bermula dengan hurup S kecuali Saiful si Comel) berjaya dimuatkan dalam Exora tu. Meter Exora yang kekuningan tu, lebih lawa daripada meter kereta putih aku.

Pendakian dan penurunan ke setiap jalan di Desaria menaiki Exora berjalan dengan lancar. Siapa kata Exora tak pikap dan bila melanggar bonggol, expansionnya telah memain peranan seakan2 tak langgar bonggol pun. Lampu Exora yang terang, membolehkan kami melihat dengan lebih jelas tempat2 gelap di sekitar Taman Desaria.

Sekain, belilah Exora...Jangan beli Cherry Eastar...
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar Kete

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum