Forum Komuniti Taman Desaria, Nilai
Selamat datang ke Forum Taman Desaria, Nilai ini. Sila daftar diri anda terlebih dahulu untuk membolehkan anda membuat posting ke dalam forum dan menghantar mesej kepada rakan forum yang lain. Sekian, terima kasih

Tarawih Dan Moreh

View previous topic View next topic Go down

Tarawih Dan Moreh

Post  abikhsan on Fri Aug 20, 2010 10:25 am

Terima kasih kepada AJK Surau kerana arrange moreh selepas tarawih regardless moreh tu sumbangan individu atau jalan. Yang pasti lepas tarawih pasti ada moreh..... (moreh bukanlah satu kemestian ya...)

Tapi agak terkilan kerana sambutan ahli jemaah amat dingin... lepas doa terus balik dan ada beberapa ahli jemaah saja yang join moreh.... Dengan erti kata lain.... orang yang sama je.. Kesudahannya... banyak makanan, kuih muih yang berlebihan.... Kalu dah tapau pun masih lebih maka ke tong sampah lah jawabnya......

Saya join moreh pun bukan nak makan sangat cuma dapat bersembang dengan ahli jemaah lain atau jiran-jiran tanya khabar pun OK... tak pasti kepada ahli jemaah yang lain.... macam berat hati nak join..... AJK ada announced merayu baru ni agar ahli jemaah luang masa bersama-sama memeriahkan moreh....

Adakah jawapan di luar sana...???? Question

p/s- Statement di atas adalah pendapat peribadi saya sebagai ahli jemaah Surau Desaria dan bukan atau kapasiti AJK atau mewakili AJK... sekadar sembang di internet ni je....
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  NASA on Mon Aug 23, 2010 1:49 pm

abikhsan wrote:

........ sambutan ahli jemaah amat dingin... lepas doa terus balik dan ada beberapa ahli jemaah saja yang join moreh.... Dengan erti kata lain.... orang yang sama je.. Kesudahannya... banyak makanan, kuih muih yang berlebihan.... Kalu dah tapau pun masih lebih maka ke tong sampah lah jawabnya......
....

Memang tahun ni moreh x semeriah tahun2 lalu. muka2 baru pun x ramai nampaknya. Rasanya mungkin keadaan surau yang berterabur ni telah menyebabkan para jemaah desaria x ada hati nak berlama di kawasan surau......
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  abikhsan on Mon Aug 23, 2010 2:22 pm

Tuan Nasa... bukan kita makan kat construction site pun.... Kat bangunan tambahan, selesa apa... ada kerusi dan meja... Kalau kena makan kat construction site yang berdebu tu pun apa salahnya... masa nilah nak merasan macam mana keadaan saudara kita di Palestin dan Pakistan (banjir) menghadap juadah berbuka puasa...

Ada rakan jemaah yang cuit saya masa tengan layan moreh, bisiknya.."Aku rasa kita-kita ni je yang pelahap moreh ni... yang lain tak sudi pun...."

Berikut adalah alasan-alasan yang munasabah dan tak munasabah to avoid moreh:-

a. Badan letih sangat nak balik tidur..
b. Balik cepat nak tengok TV...
c. Sakit perut nak cari 'bank'
d. Makanan kat rumah banyak lagi... nak sambung third/ fourth round
e. Segan lah... tak kenal sangat....
f. Makanan moreh tak sedap
g. Bagi can lah kat dia orang sapu....
h. Datang dengan family nak cepat balik..
i. Balik cepat nak layan Internet/ FB/ Blog etc...
j. Dan lain-lain alasan.....

Tapi apa yang penting.... kena bersangka baik sesama jemaah.. barulah harmoni....
Sebenarnya moreh ni not a main course.. yang penting amalan sepanjang Ramadhan i.e Solah jemaah, tarawih, tadarus, iktikaf dan tahajjud..... Smile



avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  azehri on Mon Aug 23, 2010 11:17 pm

Abi Ikhsan,

Reason saya yang no "e. Segan lah... tak kenal sangat....". Plus "a. Badan letih sangat nak balik tidur..".

Kalau nak tambah alasan lagi, "x. Nak moreh camno, perut penuh lagi, tadi berbuka nasi berapa pinggan, air tebu 1 jag"
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  NASA on Tue Aug 24, 2010 5:48 pm

azehri wrote:Abi Ikhsan,

Reason saya yang no "e. Segan lah... tak kenal sangat....". Plus "a. Badan letih sangat nak balik tidur..".

Kalau nak tambah alasan lagi, "x. Nak moreh camno, perut penuh lagi, tadi berbuka nasi berapa pinggan, air tebu 1 jag"
Tujuan Moreh nie sebenarnya nak bagi peluang kita bersedekah dan jugak dalam masa yang sama merapatkan silaturrahim. Jadi x yah la segan2 kan diri tu. Time ni la kita nak jumpa orang2 yang kita jarang dapat jumpa......
.....Tapi taun ni memang muka yang hari2 jumpa aja yang ada masa moreh tu....( baik sangka !!!!)
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Tarawih Dan Moreh

Post  Ella on Wed Aug 25, 2010 12:33 am

Assalamualaikum.

Abikhsan,

Saya cadangkan supaya letakkan lebih juadah di atas meja kaum hawa tu...kalau x habis makan disitu pun akan di tapau bawak balik...(naluri wanita).. Laughing
avatar
Ella
Jounin / Elite Ninja

Posts : 16
Join date : 2010-04-08
Location : Taman Desaria, Nilai

View user profile http://www.birohawatamandesaria.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  abikhsan on Wed Aug 25, 2010 1:11 am

Ella wrote:Assalamualaikum.

Abikhsan,

Saya cadangkan supaya letakkan lebih juadah di atas meja kaum hawa tu...kalau x habis makan disitu pun akan di tapau bawak balik...(naluri wanita).. Laughing

OK.... nanti akan dipanjangkan kepada AJK surau/ penganjur....

Ada cadangan nakal dari rakan jemaah kata nak galakkan ahli jemaah join moreh agar diadakan cabutan bertuah setiap kali moreh..... dan hadiah misteri mesti dimenangi.... lawak gak.... he he he he he.... Razz
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  Pyanz83 on Wed Aug 25, 2010 12:47 pm

Aku rasa dia orang nak balik awal sebab pagi tu nak meronda hehehhehehe83x
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: Tarawih Dan Moreh

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum