Forum Komuniti Taman Desaria, Nilai
Selamat datang ke Forum Taman Desaria, Nilai ini. Sila daftar diri anda terlebih dahulu untuk membolehkan anda membuat posting ke dalam forum dan menghantar mesej kepada rakan forum yang lain. Sekian, terima kasih

[b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

View previous topic View next topic Go down

KERJASAMA DARI PENDUDUK TAMAN DESARIA MENDAFTAR AHLI RONDA MALAM DESARIA(ARMD)

Post  Pyanz83 on Mon Apr 12, 2010 6:57 pm

Diharap penduduk desaria yang belum mendaftar meronda sila daftar di sini atau hubungi saya di talian 013-320 0083/017-383 0083.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  NASA on Mon May 03, 2010 1:36 pm

So , Cik pian. ada pertambahan ahli ronda x? Kalau dah bertambah cantek sangatla tuh. at least 2 bulan skali aje kena turun ronda.
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Mon May 03, 2010 2:15 pm

Alhamdullilah buat masa ini ada pertambahan 2 team jika nak diikutkan TAPI,diatas masih ada ahli ronda buat masa sekarang kurang aktif terpaksalah saya topup yang team mana kurang aktif.Penambahan hanya 1 team sahaja.Agak team coklat ok tak????Untuk buat 2 bulan sekali itu dah melampau heheheheheh sebulan sekali pun dah kira ok nanti jika lama sangat takut lupa nak bangun pagi hehehehehehehh83x.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  abikhsan on Thu May 06, 2010 3:40 pm

Malam (pagi) tadi @ 6/5/2010 sempat meronda baased on new scheduled. Means sebulan sekali. Apa yang diperhatikan sewaktu meronda masih ada pemilik rumah yang enggan memasang lampu hadapan atau belakang (cost saving kot) or masih join kempen save the planet (earth hour, day or month)... Ada lampu jalan yang tak menyala lama gak tu...

Dan ada yang paling sadis, pintu pagar tak ditutup dan juga grill pintu tak ditutup rapat.... Pelik.. rumah sendiri... sendiri mau ingat la.....

p/s - Rumah yang dimaksudkan ialah rumah orang2 kita dan bukan rumah warga asing.... lol!
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Fri May 07, 2010 12:27 pm

Saya sokong dengan kenyataan ahli ronda diatas.Memang betul itulah tabiat orang kita bila dah berlaku kes pecah rumah baru nak beringat.Untuk PERINGATAN ahli ronda malam desaria agar memakai baju vest yang telah disediakan di post kawalan semasa membuat rondaan.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Azizah on Fri May 07, 2010 6:06 pm

السلام عليكم ورحمةاللع وبركاته

Not Relevant Anymore


Last edited by Azizah on Wed May 19, 2010 2:59 pm; edited 3 times in total (Reason for editing : Not relevant)
avatar
Azizah
Genin / Lower Ninja

Posts : 6
Join date : 2010-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  azehri on Sat May 08, 2010 1:01 am

Terima kasih Pn. Azizah, kerana sudi jugak memposting dalam forum ni.

Saya balas dululah pantun Pn. Azizah ni....

"Nilai 3 ramainya orang
Ronda Nilai bersama teman
Cik Supian kita ni luaran je garang
Tapi di dalam ada taman"

Saya ni tak pandai nak menulis secantik Pn. Azizah, cuma:

Sebenarnya sebagai ahli ronda, kita secara praktikal dan logiknya akan lalu semua jalan dan akan tgk semua rumah. Tak kisahlah ada tag ke takde tag "Rumah Diawasi", semua rumah kita akan suluh lampu. Jadi tak ada isu Biro Keselamatan menganak tirikan rumah yang tak ada tag.

Perlulah diambil positif tujuan en pian buat tag tu, yang mana salah satu tujuannya adalah utk menggalakkan penduduk desaria ini turun sama meronda, bukannya mementingkan diri dengan tdo malam berselimut tebal sambil pasang aircond. Sebenarnya semua org pun tak suka meronda, sapa nak bangun tgh malam? Tapi disebabkan dah diberi tanggungjawab dan ianya jadi fardu kifayah (niat menjaga keselamatan taman), kita gagahkan diri jugak utk turun, walaupun esok kena pegi kerja. Samada ikhlas tak ikhlas, itu rahsia empunya diri ngan Allah. Tapi yang pasti, InsyaAllah kami tidak ada niat mementingkan diri...

"Moga Allah memberkati segala usaha dan niat murni kita"

Sekian..
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  NASA on Sat May 08, 2010 8:37 am

Ikhlas ke tak ikhlas tu rasa saya tak sapa pun tau kecuali tuhan.

Tapi untuk pengetahuan Puan Azizah kalau kumpulan saya meronda, setiap lorong akan di lalui kecuali lorong belakang rumah teres aja.Itu pun sebab lorong belakang banyak sangat penghalang2 yang ada.

Jadi ada tag ke atau x ada tag ke, sume rumah tetap kami perhatikan . Cuma tuan rumah aja yang tak tau .

Tapi jiran yang Prihatin akan sentiasa peka terhadap persekitaran kawasan kejiranannya. X kira samaada ahli ronda atau bukan mahupun waktu meronda atau diluar waktu meronda.
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Ella on Sun May 09, 2010 5:42 pm

Azehri & Nasa...

Saya setuju tu...bab keikhlasan hati ni...tuhan je yang tahu.
Sama juga kalau kita ingin menilai seseorang tu, bukan dari pandangan luaran saje.
Bak kata orang Melayu..tak kenal maka tak cinta. Bak kata omputih dont judge
the book by its cover. Tak pelah..kita tinggalkan cerita book and its cover...

Abikhsan..

Saya setuju betul pasal pemasangan lampu depan atau belakang (cewah..mentang2 lah rumah kita terang benderang di belakang..bhgn depan Man Aroma cover). Bukan nye apa..kalau terang, taklah kita confuse dalam mengenal pasti benda yang kita nampak...samada manusia atau lembaga(bukan nak takut2kan ahli ronda).

Berkongsi pengalaman saya pada malam 5hb Mei 2010 selepas mesyuarat Rukun Tetangga ketika semua AJK sudah pulang, tinggal saya dan Zue(bukan nama sebenar) berkemas di ketika itu, melihat keadaan Zue (bukan nama sebenar) yang pucat ketakutan terketar2 memutar stering, enggan lalu di jalan sebelah padang permainan
di belakang surau spt biasa (malas saya nk bertanya kenapa) dia terus memandu
pulang ke rumahnya tanpa menghantar saya dulu seperti selalu...
Oleh kerana saya pun bukan lah kategori penakut (takut katak je)..dengan selamba rock saya pulang jalan kaki (sabor je lah).

Keesokan harinya Zue (bukan nama sebenar) menalipon saya dr opisnye menceritakan
apa yang dia nampak. Seminggu sebelum tu salah seorang ajk hawa yg tinggal that
area menceritakan bahawa anak perempuannya ada ternampak "benda seram" di
sekitar situ..wallahualam...bila dah gelap susah kita nak confirm apa yang kita nampak
sebenarnya...

Pantun ni buat Pyanz...

Pyan comel macam teddybear
Ampunkan aku Pyan..hehehe.. Smile
avatar
Ella
Jounin / Elite Ninja

Posts : 16
Join date : 2010-04-08
Location : Taman Desaria, Nilai

View user profile http://www.birohawatamandesaria.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  abikhsan on Mon May 10, 2010 12:17 am

Sebab pasal meronda malam ni, saya tertarik dengan seorang remaja yang suka turun meronda, walaupun nama beliau tiada dalam jadual. Setiap kali saya meronda dia akan datang. Saya ingatkan di memang suka join saya meronda (perasan..) tapi bila saya selak buku kedatangan boleh dikatakan dalam seminggu ada 2 atau tiga nama beliau. Beliau tinggal bersama ibunya di Jalan 18. Kadang-kadang bila dia dah meronda, awal pagi dia lepak kat taman permainan (kalau hari tak sekolah). Kalau hari sekolah, dia akan gi sekolah la...

Mungkin dia ada penyakit tak boleh tidur kot i.e isomonia. Saya risau sebab tahun ni beliau akan menduduki SPM. Saya pernah bagi tahu pada En Pian hal ini... But the true is, dia memang budak baik.... berbudi bahasa dan menghormati orang tua...

Puan Ella... sebut pasal mistik ni... seram jugak... maklumlah jam 1, 2 pagi turun meronda, bila sampai dulu meremang jugak bulu roma... affraid
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Mon May 10, 2010 12:23 pm

Salam kepada yang memberi komen untuk memajukan ARMD.
Kepada Puan Azizah....Saya ingin bertanya siapakah yang dimaksudkan yang menutup pagar rumah puan?????sekadar mereka cerita atau kenyataan yang tidak boleh disangkal.kerana cerita yang sebegini telah lama saya dengar"Orang kiri cerita,orang kanan cerita"tapi kenyataan tiada siapa pun yang cerita hehehehhe83x.Jika Puan nak tahu adakah ARMD tidak mengambil berat rumah yang tiada Tag keselamatan,Puan boleh bertanya sendiri pada suami Puan selaku ARMD adakah Arahan memo/bertulis dari Ketua Keselamatan untuk tidak ambil peduli rumah yang tiada Tag Keselamatan.....Saya teringat satu kejadian samun di rumah jln 3 yang diduduki oleh warga asing.....Siapa yang mereka call????Dan siapa yang sampai dulu ditempat kejadian????Adakah rumah warga asing mempunyai Tag Keselamatan???????Mungkin Puan terlupa pandang kerana gambar tersebut ada pada blogs desaria ataupun cara Puan untuk mencari salah ARMD.Saya teringat pada suatu masa sewaktu suami Puan sebagai Ketua Kumpulan Saya ada call rumah Puan lantas Puan angkat dan saya bertanya pada Puan"Mana R****"Puan berkata"R*** tidur"saya suruh puan sampaikan pada suami puan malam tersebut giliran team beliau meronda dan Puan menjawab"Kalau tak meronda boleh tak?saya pun berkata"terpulanglah"walaupun jawapan tersebut bukannya datang dari suami Puan sendiri tapi alhamdullilah sehingga ke hari ini suami Puan masih menjadi ARMD.

Cerita mengenai seram,
Untuk pengetahuan memang telah banyak saya dengar cerita......Pontianak,Pocong,Budak bergayut kat belakang badan bapa,Nampak perempuan kat dinding belakang pondok kawalan,3 adik beradik yang tak tahu asal usul,ada bunyi orang bermain guli didalam rumah waktu malam dan banyak lagi.......Pengalaman saya....Sewaktu baru pindah didesaria(7 tahun lalu)anak saya yang tua selalu nampak kelibat 3 adik beradik ditaman depan rumah dan sering bermain talifon2 serta mandi bersama beliau di bilik air.....Untuk mencari jalan menyelesaian saya dan anak telah berjumpa Ustaz di Masjid Sri Petaling dan menceritakan pada beliau segala kejadian yang berlaku.......Ustaz tu berkata BENDA tu tidak menggangu cuma mahu berkawan dengan anak saya saja.Alhamdullilah selepas saya jumpa Ustaz tersebut anak saya tidak lagi diganggu.Saya telah berjumpa orang lama di Kg Bangi memang benar banyak BENDA yang tak elok dibuang di taman kita kerana taman kita dahulunya ladang kelapa sawit.Gambar kat belakang tu seram tak heheheheheh83x

Untuk pengetahuan ARMD,
Budak yang selalu bersama kita meronda namanya Nuqman jln 18.Saya telah pun beritahu beliau janganlah turun meronda dalam tahun ini kerana saya risaukan beliau akan menduduki SPM tahun ini tetapi beliau mahu turun meronda juga apa yang boleh saya lakukan jika saya tegah macammana dengan team lain yang beliau turut serta.Saya pun orang yang bertanggungjawab telah beritahu ibu beliau.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  NASA on Mon May 10, 2010 1:28 pm

Ada sapa2 pernah nampak nie kat desaria x?


Tapi ini saja nak bagi seram sikit kat ARMD.

Saya dah berada di Desaria selama hampir 11 tahun iaitu sejak ia dalam pembinaan lagi.
Aktiviti paranormal yang pernah dilaporkan oleh pekerja2 pembinaan dulu hanya di kawasan Jalan 1 dan 2 aja. ( Nasib la sapa2 yang tinggal kat situ) . kat tempat yang lain2 x da cerita plak.

Tapi selain dari tu memang x pernah nampak , rasa, jumpa atau pun di kacau oleh benda2 nih. Dulu2 3-4 tahun dulu biasa gak ronda malam sorang2 . Alhamdulillah x da apa2 yng kacau walau pun kekadang lolongan panjang anjing tu memang biasa didengar.

Walaubagaimana pun pada pendapat saya, ia lebih kepada dari segi saikologi. Kalau kita membiarkan perasaan takut menguasai kewarasan fikiran kita, bunyi baby jiran menangis pun kita sangka bunyi "makhluk" tu yang nak menyakat kita. Wallahuaklam..
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Mon May 10, 2010 1:51 pm

Jangan biarkan diri anda diselubungi MISTERIIIIIIIII.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Wed May 12, 2010 11:58 am

Perhatian.......Baru dapat maklumat dari keselamatan taman mulia pajam.....Kejadian pecah rumah dari taman bersebelahan yang mempunyai security yang dibayar.2 buah rumah telah dimasuki pada 1 malam sekitar jam 3.30pagi sebelum beredar perompak sempat makan dan berak(buang air besar)disekitar rumah suspek indonesia dan myanmar.Diharap ARMD berhati-hati jika terdengar sesuatu diluar rumah jam sekitar 2.00-4.30pagi diminta jangan keluar hanya hubungi 013-320 0083 tindakkan susulan akan dibuat.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  abikhsan on Wed May 12, 2010 12:25 pm

Daripada modus operandi tu memang guna ilmu pukau. Pengamal has to eat and berak kat rumah yang di dah masuk.

To prevent from the above, digalakkan mengamalkan perkara berikut sebelum tidur:-
1. Baca Al-Fatihah - 1 x
2. Baca Ayatul Kursi - 3 x
3. Baca 3 (kul) ada setengah kata 4 dan dalam keadaan berdoa, buat isyarat ludah dan di tapak tangan dan sapu di seluruh badan.

InsyaALLAH boleh dilindungi dari ancaman sihir dan pukau. Kita hanya berusaha dan selebihnya serah pada Allah.. Dalam keadaan berserah, elemen seperti tutup dan kunci pagar, grill, lampu (CCTV dan alarm pada yang mampu) juga sebahagian dari usaha. Kalau terjadi juga ada hikmah di sebalik... Twisted Evil
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Wed May 12, 2010 12:29 pm

Kawan tetap mengamalkan bela ikan puyu.....pepatah orang2 tua.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  azehri on Wed May 12, 2010 12:39 pm

Member yang duk di Taman Mulia, beritahu yang kena pecah rumah tu ialah salah satu daripada rumah semi-d dalam kawasan berpagar setinggi hampir 2 meter dan ada security guard. Samada pak guard tu suka tertdo atau tertdo sebab terpukau, tidak dapat dipastikan.

Nasihat Abi Ikhsan utk kita berusaha dengan mengamalkan membaca ayat Al_Quran dan doa pelindung perlu diambil perhatian.

Soalan kpd En Pian, ikan guppy tak boleh ke? Bukan pepatah da...petua..heheh.
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  NASA on Wed May 12, 2010 2:28 pm

Pyanz83 Ketua Keselamatan wrote:Perhatian.......Baru dapat maklumat dari keselamatan taman mulia pajam.....Kejadian pecah rumah dari taman bersebelahan yang mempunyai security yang dibayar.2 buah rumah telah dimasuki pada 1 malam sekitar jam 3.30pagi sebelum beredar perompak sempat makan dan berak(buang air besar)disekitar rumah suspek indonesia dan myanmar.Diharap ARMD berhati-hati jika terdengar sesuatu diluar rumah jam sekitar 2.00-4.30pagi diminta jangan keluar hanya hubungi 013-320 0083 tindakkan susulan akan dibuat.


Calling - calling aje eh?

By the way , Orang tu berak dalam tandas ke atau main sepah2 aje dalam rumah? scratch
avatar
NASA
Kage

Posts : 85
Join date : 2010-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  azehri on Wed May 12, 2010 4:06 pm

Berkaitan dengan kes pecah rumah di Taman Mulia tu, mungkin akan diupload ke laman blog mereka di http://astermulia.blogspot.com/.

Sila check dari semasa ke semasa. cyclops
avatar
azehri
Kage

Posts : 71
Join date : 2010-04-07
Location : Depan Komputer

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  abikhsan on Thu May 13, 2010 1:28 am

Kalu kes pukau ni takdelah berak dlm tandas.. luar tandas je... tak lah sepah2... Twisted Evil
avatar
abikhsan
Kage

Posts : 49
Join date : 2010-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  yussa on Sun May 16, 2010 11:00 pm

Salam kepada semua yang telah menulis diatas,,,, dan juga yang akan membaca..... dalam bab meronda ni... tiada paksaan.....dan pada pendapat saya yang mendorong warga desaria turun meronda kerana ada kesedaran bagi menunaikan tuntutan hubungan sesama manusia..... samaada dilihat peranan individu sebagai ibu atau bapa....sebagai jiran...sebagai saudara seagama....sebagai satu bangsa...atau sebagainya.Ikhlas atau tidak itu bukan persoalan untuk mendapat jawapan ,cuma cara perlakuan kita yang mencerminkan keikhlasan...... orang lain cuma mendapat bayangan tetapi kita sajalah yang mengetahui hakikatnya.....

yussa
Academy Student

Posts : 3
Join date : 2010-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Pyanz83 on Tue Jun 29, 2010 12:48 pm

Kepada penduduk desaria yang belum mendaftar sebagai ARMD sila lah mendaftar pada saya Mohd Sufian di talian 013-320 0083/017-383 0083 atau Zamri di talian 012-622 3468.Hanya 2 jam dalam sebulan.
avatar
Pyanz83
Kage

Posts : 66
Join date : 2010-04-12
Age : 43
Location : ketua keselamatan

View user profile

Back to top Go down

Re: [b][color=blue]KERJASAMA DARI SEMUA PENDUDUK UNTUK TURUN MERONDA SEBULAN SEKALI.[/color][/b]

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum